GRUP DE RECERCA “LÍPIDS I COMPOSTOS BIOACTIUS (CADENA ALIMENTÀRIA I SALUT)” – LIBIFOOD

Universitat de Barcelona (Barcelona)

Directora: Francesc Guardiola Ibarz
Co-director: Raquel Martin Venegas

fguardiola@ub.edu

(+34) 934 037 196

Web: https://libifood.wordpress.com/

Actualització fitxa tècnica del grup: Octubre de 2025

MEMBRES DEL GRUP INVESTIGADOR

Francesc Guardiola Ibarz, Director
Professor Titular
Universitat de Barcelona
a/e: fguardiola@ub.edu

Raquel Martin Venegas, Co-director
Professora Agregada
Universitat de Barcelona
a/e: raquelmartin@ub.edu

Ruth Ferrer Roig
Catedràtica d’Universitat
Universitat de Barcelona
a/e: rutferrer@ub.edu

Stefania Vichi
Professora Agregada
Universitat de Barcelona
a/e: stefaniavichi@ub.edu

Alba Tres Oliver
Professora Agregada
Universitat de Barcelona
a/e: atres@ub.edu

Adriana García Vara
Investigadora Predoctoral – Becària CONACYT
Universitat de Barcelona
a/e: adriana.garcia@ub.edu

Laura Parro Lorente
Investigadora predoctoral-Becària FPU
Universitat de Barcelona
a/e: laura.parro@ub.edu

Soriana Beatrice Nicotra
Investigadora Predoctoral -Becària FI
Universitat de Barcelona
a/e: soriana.nicotra@ub.edu

Celia Asensio Manzano
Investigadora Predoctoral -Becària FI
Universitat de Barcelona
a/e: celia.asensio@ub.edu

Arnau Caralt Cors
Investigador Predoctoral-Becari de Col·Laboració
Universitat de Barcelona
a/e: acaralco7@alumnes.ub.edu

Actualitzacio del Grup Investigador: Octubre de 2025

ACTIVITATS I CAPACITATS DEL GRUP DE RECERCA

Aquest grup de recerca desenvolupa la seva activitat en el camp dels lípids des de fa més de 35 anys. Els estudis realitzats abracen des de la caracterització de la fracció lipídica de diversos aliments d’origen vegetal i animal, fins al desenvolupament i avaluació d’indicadors de qualitat lipídica en els aliments.

Aquests indicadors de qualitat estan relacionats amb l’origen i amb factors productius o tecnològics d’elaboració. L’avaluació té en compte aspectes vinculats al valor nutritiu, l’estabilitat oxidativa, la qualitat sensorial, l’autenticitat, entre d’altres. Aquests indicadors també permeten optimitzar les condicions de diferents processos tecnològics i millorar la qualitat i l’estabilitat dels productes, per exemple mitjançant l’ús d’antioxidants i l’envasament al buit o en atmosferes modificades.

El grup també treballa en l’avaluació de la ingesta d’alguns compostos lipídics, així com en l’estudi dels efectes sobre l’organisme de diferents ingredients i compostos d’alteració (fitosterols, fibra, productes d’oxidació del colesterol).

Una altra línia de recerca se centra en l’estudi de l’efecte de la dieta sobre diferents indicadors de salut intestinal, com ara la capacitat d’absorció de nutrients i la funció de barrera intestinal. Aquests estudis es duen a terme tant en condicions fisiològiques com en models d’inflamació intestinal.

Finalment, el grup també s’ocupa de l’estudi de les matèries grasses destinades a pinsos i de la seva relació amb la qualitat i la seguretat de les carns i altres aliments d’origen animal destinats al consum humà.

LÍNIES DE RECERCA

Línia: Compostos bioactius a la cadena Alimentària
Investigador principal: Ruth Ferrer Roig
Co-Investigador principal: Raquel Martín Venegas

Línia: Oxidació, estabilitat i qualitat dels aliments
Investigador principal: Francesc Guardiola Ibarz
Co-investigador principal: Stefania Vichi

Línia: Greixos en alimentació animal: influència sobre la qualitat de la carn i ous.
Investigador principal: Francesc Guardiola Ibarz
Co-investigador principal: Alba Tres Oliver

Línia: Autenticació d’aliments.
Investigador principal: Alba Tres Oliver
Co-investigador principal: Stefania Vichi

Línia: Oli d’oliva i fruits secs. Factors que influeixen en la seva composició, perfil sensorial i qualitat
Investigador principal: Stefania Vichi
Co-investigador principal: Alba Tres Oliver

Línia: Transport intestinal i funció epitelial de barrera
Investigador(s) principal(s): Raquel Martín Venegas
Co-investigador principal: Ruth Ferrer Roig

MILLORS PUBLICACIONS DEL GRUP

Torres-Cobos B, Nicotra SB, Rovira M, Romero A, Guardiola F, Tres A, Vichi S.
Meeting the challenge of varietal and geographical authentication of hazelnuts through lipid metabolite fingerprinting.
Food Chem. 2025 Jan 15;463(Pt 2):141203.
doi: 10.1016/j.foodchem.2024.141203.
PMID: 39298843.

Zhan-Dai S, Grases-Pintó B, García-Vara A, Ferrer R, Martín-Venegas R, Lamuela-Raventós RM, Castell M, Pérez-Cano FJ, Vallverdú-Queralt A, Rodríguez-
Lagunas MJ.
Maternal Extra Virgin Olive Oil Supplementation Enhances Offspring Immune Function: A Preclinical Study.
Int J Mol Sci. 2025 Aug 18;26(16):7946.
doi: 10.3390/ijms26167946.
PMID: 40869270

Albendea P, Tres A, Rafecas M, Vichi S, Sala R, Guardiola F.
Effect of Feeding Acid Oils on European Seabass Fillet Lipid Composition, Oxidative Stability, Color, and Sensory Acceptance.
Aquac Nutr. 2023 Jan 6;2023:6415693.
doi: 10.1155/2023/6415693.
PMID: 36860977

Díez-Betriu A, Bustamante J, Romero A, Ninot A, Tres A, Vichi S, Guardiola F.
Effect of the Storage Conditions and Freezing Speed on the Color and Chlorophyll Profile of Premium Extra Virgin Olive Oils.
Foods. 2023 Jan 3;12(1):222.
doi: 10.3390/foods12010222.
PMID: 36613436

Tres A, Tarnovska N, Varona E, Quintanilla-Casas B, Vichi S, Gibert A, Vilchez E, Guardiola F.
Determination and Comparison of the Lipid Profile and Sodium Content of Gluten-Free and Gluten-Containing Breads from the Spanish Market.
Plant Foods Hum Nutr. 2020 Sep;75(3):344-354.
doi: 10.1007/s11130-020-00828-w.
PMID: 32488604