• PREMI RAMÓN TURRÓ

Premi CCCNIEC “Ramon Turró” en reconeixement d’una trajectòria d’excel·lencia en el camp de la nutrició

El CCNIEC, conscient de la importància que té un correcte estat nutricional de la població, ha decidit concedir un premi en reconeixement a la trajectòria vital d’excel·lència en el camp de la alimentació i la nutrició a Catalunya i Països Catalans.

Bases del premi

  • Podrà presentar-se a aquest premi qualsevol particular que hagi nascut, viscut o realitzat part de la seva trajectòria professional als Països Catalans. La sol·licitud del premi podrà ser presentada per la mateixa persona o be per iniciativa de qualsevol particular o membre del CCNIEC

  • El formulari de sol·licitud es pot descarregar de la web del CCNIEC. En el cas de que no sigui possible remetre la sol·licitud per e-mail, es podrà enviar per correu certificat (en aquest cas l’original i 8 còpies) a la Secretaria del Centre Català de la Nutrició de l’Institut d’Estudis Catalans (C/ del Carme, 47. 08001 Barcelona). A la sol·licitud hi haurà de constar l’empresa qui es presenta i els motius per als quals aquesta opta al premi.

  • El jurat que decidirà sobre qui recau el premi estarà compost pel President del CCNIEC, el Comitè Permanent del CCNIEC, el Director General de Salut Pública i el Director General d’Alimentació, Qualitat i Indústries Alimentàries de la Generalitat de Catalunya. Actuarà com a Secretari del Jurat, amb veu però sense vot, el Secretari del CCNIEC. La decisió serà inapel·lable i es notificarà el guardonat en el termini establert. 

  • El premi no comportarà dotació econòmica sinó el reconeixement certificat pel CCNIEC del guardonat.

  • L’entrega del premi s’efectuarà en el marc d’algun acte ordinari del CCNIEC a poder ser el mateix dia del Plenari del CCNIEC

Premiats passades convocatòries

Premiats VII Convocatòria - 2017

El CCNIEC, conscient de la importància que té un correcte estat nutricional de la població, ha decidit concedir el premi en reconeixement a la trajectòria vital d’excel·lència en el camp de la alimentació i la nutrició a Catalunya i Països Catalans al Dr. Carlos Alberto González.

Barcelona, 15 de desembre de 2017.

L’acte s’ha celebrat a la Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans.  El jurat dels premis ha estat format pel president i la Junta Permanent del CCNIEC, i els directors generals de Salut Pública i d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries de la Generalitat de Catalunya.

Presideixen l’acte de lliurament: Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans; Carmen Cabezas, subdirectora general de Promoció de la Salut del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, i Carmel Mòdol Bresolí, director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya.


El CCNIEC ha atorgat el VII Premi CCNIEC Ramon Turró en reconeixement d’una trajectòria d’excel·lència en el camp de la nutrició a Carlos Alberto González, per la seva trajectòria investigadora nacional i internacional en l’àmbit de la nutrició i el càncer.

Carlos Alberto González ha estat president de la Societat Catalana de Salut Pública de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears. El 1992 va ser l’encarregat de l’Agència Internacional d’Investigació de Càncer (IARC) de dissenyar, realitzar i coordinar l’Estudi prospectiu europeu sobre nutrició i càncer (EPIC) a Espanya, un dels estudis epidemiològics més grans del món. El 1999 va crear la Unitat de Nutrició i Càncer de l’Institut Català d’Oncologia, que va dirigir fins que es va jubilar, però continua a la institució com a consultor emèrit. Amb més de tres-cents articles publicats en revistes internacionals, és també l’autor principal del llibre Nutrició i càncer. El que la ciència ens ensenya.

Ha estat professor i coordinador de les assignatures d’epidemiologia del càncer del Màster de Salut Pública de la Universitat Pompeu Fabra i de nutrició i càncer del Màster de Nutrició i Metabolisme de la Universitat Rovira i Virgili. Ha estat guardonat amb nombrosos premis, com el Premi Dr. Jaume Esperalba a la trajectòria professional, el premi a la qualitat personal i destacada labor internacional en la recerca epidemiològica del càncer d’Argentina i el Premi Dr. Carles Martí Henneberg a la trajectòria científica de la Fundació Danone.

Rep el premi el Dr. Carlos Alberto González:

Descarregar el discurs del Dr. Carlos Alberto González en rebre el VII premi Ramon Turró aquí.

Tarja d’invitació a l’acte d’entrega dels Pemis CCNIEC 2017


Descarregar la nota de premsa de l’acte aquí.

Premiats VI Convocatòria - 2015

El CCNIEC, conscient de la importància que té un correcte estat nutricional de la població, ha decidit concedir el premi en reconeixement a la trajectòria vital d’excel·lència en el camp de la alimentació i la nutrició a Catalunya i Països Catalans al Dr. Emili Ros Rahola.

Barcelona, 11 de desembre de 2015.

L’acte s’ha celebrat l’una del migdia a la Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans.  El Jurat ha estat format pels membres de la Junta Permanent del CCNIEC (Jordi Salas-Salvadó, Maria Isabel Covas, Lluís Serra, Josep A. Tur, Abel Mariné i Montserrat Barbany Cahiz); el director general de Salut Pública de Catalunya de la Generalitat de Catalunya, i el director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya.

Presideixen l’acte de lliurament: Joandomènec Ros i Aragonès, president de l’Institut d’Estudis Catalans; el Sr. Joan Puigdollers i Fargas, secretari de Salut Pública de Catalunya de la Generalitat de Catalunya, i el Sr. Joan Girona i Gomis, director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya.

El CCNIEC ha atorgat el VI Premi CCNIEC Ramon Turró, en reconeixement d’una trajectòria d’exceŀlència en el camp de la nutrició, a Emili Ros Rahola per la seva fructífera trajectòria investigadora nacional i internacional en l’àmbit de la nutrició i els lípids. El Dr Emili Ros es va llicenciar en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona l’any 1969. Poc després va anar a EEUU a fer el programa de formació post-llicenciatura de 5 anys de l’Educational Council for Foreign Medical Graduates i es va especialitzar en Medicina Interna i Gastroenterologia a New York i Boston, respectivament. Abans de tornar a Barcelona ve fer un any de recerca predoctoral en fisiologia biliar al Departament de Biofísica de la Boston University. Es va doctorar a l’Universitat de Barcelona l’any 1991. L’any 1985 va crear la unitat de Lípids de l’Hospital Clínic de Barcelona, que ha dirigit fins l’actualitat. Ha estat també membre fundador i vicepresident de la Sociedad Española de Arteriosclerosis, membre de la European Atherosclerosis Society i la International Atherosclerosis Society, i fundador i expresident de la Sociedad Iberolatinoamericana de Aterosclerosis. El Dr. Ros ha dedicat la seva vida a l’estudi de la importància dels lípids pes a la salut, avaluant l’efecte d’aliments, nutrients o patrons dietètics en la modulació del metabolisme dels lípids i el risc cardiovascular. Ha estat un dels investigadors principals de l’estudi PREDIMED, un dels assajos clínics més importants fets al món per avaluar l’efecte de la dieta en la prevenció de la malaltia cardiovascular. Ha dirigit nombrosos estudis finançats per diverses entitats públiques i privades i ha publicat més de 300 articles científics en revistes nacionals i internacionals, alguns d’ells altament citats. El Dr. Ros ha estat premiat en diferents ocasions per la seva trajectòria, entre les que cal destacar el Premi Josep Trueta 1997 de Investigació  Científica de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears, el Golden Nut Award atorgat per l’International Nut and Dried Fruit Foundation (2012), el Premi a la trajectòria científica en nutrició Dr. Carles Martí Henneberg 2013 que atorga anualment el Instituto Danone i el Premi Grande Covián de Nutrició 2014 de la Sociedad Española de Arteriosclerosis.

Rep el premi el Dr. Emili Ros Rahola:

Descarregar el Discurs de presentació del premiat a càrrec del Sr. Jordi Salas-Salvadó Catedràtic de la Universitat Rovira i Virgili i Director del Centre Català de la Nutrició de l’Institut d’Estudis Catalans aquí.

Tarjetó de l’entrega dels Premis CCNIEC 2015

Descarregar la nota de premsa de l’acte aquí.

Altres fotogràfies de l’acte:

Premiats V Convocatòria - 2014

El CCNIEC, conscient de la importància que té un correcte estat nutricional de la població, ha decidit concedir el premi en reconeixement a la trajectòria vital d’excel·lència en el camp de la alimentació i la nutrició a Catalunya i Països Catalans a la Dra. Maria Isabel Covas Planell.

Barcelona, 16 de gener de 2015.

L’acte s’ha celebrat a les dotze del migdia a la Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans. El Jurat ha estat format pels membres de la Junta Permanent del CCNIEC (Jordi Salas-Salvadó, Lluís Serra, Josep A. Tur, Abel Marine i Montserrat Barbany Cahiz); el director general de l’Agència de Salut Pública de Catalunya de la Generalitat de Catalunya, i el director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya.


Presideixen l’acte de lliurament: Joandomènec Ros, president de l’IEC; Carmen Cabezas, subdirectora de Promoció de la Salut de l’Agència de Salut Pública de Catalunya; Sra. Gloria Cugat,  subdirectora general d’Inspecció i Control  Agroalimentària del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya.

El CCNIEC ha atorgat el V Premi CCNIEC Ramon Turró, en reconeixement d’una trajectòria d’exceŀlència en el camp de la nutrició, a Maria Isabel Covas Planells per la seva fructífera trajectòria investigadora en l’àmbit de la nutrició i el risc cardiovascular. Biòloga, farmacèutica i especialista en bioquímica clínica, va realitzar la tesi doctoral dirigint el Laboratori d’Anàlisis Clíniques, ubicat a l’Hospital Universitari del Mar, a Barcelona. Posteriorment es va incorporar com a investigadora a l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM), sota la direcció del doctor Jaume Marrugat, i ben aviat va dirigir un grup de recerca propi centrat en nutrició i risc cardiovascular (CARIN) en el context de l’estudi Registre Gironí del Cor (REGICOR). La seva recerca ha aportat molts coneixements en l’àrea que estudia els efectes del consum d’oli d’oliva i de vi en la salut, i també d’un patró de dieta saludable com és la dieta mediterrània. Ha contribuït a aportar el més alt nivell d’evidència científica, mitjançant assajos clínics aleatoritzats, dels beneficis de la presa d’oli d’oliva, de vi i d’una dieta mediterrània en una població sana o d’alt risc cardiovascular. Destaca per la coordinació del projecte europeu EUROLIVE sobre els efectes dels compostos de l’oli d’oliva sobre l’oxidació, així com per la participació en l’estudi PREDIMED sobre la dieta mediterrània en la prevenció primària de la malaltia cardiovascular. Així mateix, s’ha centrat en l’estudi dels mecanismes subjacents que poden explicar aquests beneficis de la dieta i alguns dels aliments que en són més característics com l’oli d’oliva i el vi. Els estudis que ha dut a terme s’han enfocat a esbrinar els mecanismes units als efectes antioxidants i antiinflamatoris en la regulació de la funció endotelial o a nivell transcriptòmic. D’altra banda, ha aprofundit àmpliament en la biodisponibilitat dels compostos fenòlics de l’oli d’oliva i el vi i en la seva bioactivitat, ja que els polifenols són uns dels responsables clau dels beneficis de l’oli d’oliva. L’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (AESA) va establir una aŀlegació de salut sobre el consum de l’oli d’oliva basada en diversos treballs seus. La investigadora va formar part de la Junta Permanent del CCNIEC fins a l’any en què es va jubilar.

Rep el premi el Dra. Maria Isabel Covas, de mans de la Sr. Joan Domènec Ros:


Tarjetó de l’entrega de Premis CCNIEC 2014

Descarregar la nota de premsa de l’acte aquí.

Altres fotogràfies de l’acte d’entrega:

Premiats IV Convocatòria - 2013

El CCNIEC, conscient de la importància que té un correcte estat nutricional de la població, ha decidit concedir el premi en reconeixement a la trajectòria vital d’excel·lència en el camp de la alimentació i la nutrició a Catalunya i Països Catalans a la Professora Rosaura Farré Rovira.

Barcelona, 21 de novembre de 2013.
L’acte s’ha celebrat a l’una del migdia a la Sala ‘Prat de la Riba’ de l’Institut d’Estudis Catalans, essent el Jurat format pels membres de la Junta Permanent del CCNIEC (Jordi Salas-Salvadó, Maria Isabel Covas, Lluis Serra, Josep A Tur i Montserrat Barbany), el Director General de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya i el Director General d’Alimentació, Qualitat i Indústries Alimentàries de la Generalitat de Catalunya.

Presideixen l’acte de lliurament: Joandomènec Ros, president de l’IEC; Carmen Cabezas, subdirectora de Promoció de la Salut de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, i Mireia Medina, subdirectora general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries de la Generalitat de Catalunya.

El CCNIEC ha ha reconegut Rosaura Farré per la seva dilatada i fructífera trajectòria docent i investigadora en l’àmbit de la nutrició. Catedràtica jubilada de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de València i doctora en farmàcia per la Universitat de Barcelona, va aprofundir la seva formació a l’Institut National Agronomique Paris-Grignon. A la Universitat de València ha estat directora del Departament de Medicina Preventiva i Salut Pública, Bromatologia, Toxicologia i Medecina Legal. També ha exercit de professora a la Universitat de Sevilla i a la de Barcelona, i en aquesta última ha estat directora de la Fundació CESNID (Centre d’Ensenyament Superior de Nutrició i Dietètica). La seva recerca sobre la biodisponibilitat dels minerals, les modificacions dels aliments com a conseqüència dels tractaments tecnològics o l’emmagatzematge i avaluació de l’estat nutricional de les poblacions es reflecteixen en més de cent cinquanta articles en revistes d’alt impacte i altres treballs de revisió i capítols de llibres. Ha efectuat estades com a docent i investigadora a l’Institut für Lebensmittel und Technologie de Berlín, a la Universitat de Piura (Perú) i de San Carlos de Guatemala. Ha estat presidenta de la Societat Espanyola de Nutrició, presidenta del Comitè Científic de l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) i membre de la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya.

Rep el premi Prof. Rosaura Farré, President de l’Insituto Danone, de mans de la Sr. Joan Domènec Ros:


Tarjetó de l’entrega de Premis CCNIEC 2013

Descarregar la nota de premsa de l’acte aquí.

Altres fotogràfies de l’acte d’entrega:

Premiats III Convocatòria - 2012

El CCNIEC, conscient de la importància que té un correcte estat nutricional de la població, ha decidit concedir el premi en reconeixement a la trajectòria vital d’excel·lència en el camp de la alimentació i la nutrició a Catalunya i Països Catalans al Professor Abel Mariné Font.

Barcelona, 5 d’octubre de 2012.
L’acte s’ha celebrat a les dotze del migdia a la Sala ‘Prat de la Riba’ de l’Institut d’Estudis Catalans, essent el Jurat format pels membres de la Junta Permanent del CCNIEC (Jordi Salas-Salvadó, Maria Isabel Covas, Lluis Serra, Josep A Tur i Montserrat Barbany), el Director General de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya i el Director General d’Alimentació, Qualitat i Indústries Alimentàries de la Generalitat de Catalunya.

Presideixen l’acte de lliurament: Sr. Salvador Giner de San Julián, President de l’Institut d’Estudis Catalans, el Sr. Antoni Mateu i Serra, Director de l’Agència de Salut Pública de Catalunya de la Generalitat de Catalunya i el Sr. Domènec Vila Navarra, Director General d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya.

El CCNIEC ha atorgat el premi ‘Ramon Turró’ a la trajectòria professional en Nutrició al Professor Abel Mariné Font, Catedràtic Emèrit de la Universitat de Barcelona. Es premia la seva trajectòria científica Nacional i Internacional en relació a les seves tasques investigadores, de gestió, acadèmiques i divulgadores. El Professor Abel Mariné ha contribuït en més de 250 treballs de investigació en relació a les ciències dels aliments i la nutrició, especialment en el camp de les amines biògenes i poliamines dels aliments. Destaquen les seves tasques de gestió universitària i de recerca, especialment en els ensenyaments de Farmàcia, Ciència i Tecnologia dels aliments i Nutrició humana i dietètica en el nostre país. Entre altres ha estat Director General d’Universitats de la Generalitat de Catalunya entre 1986 i 1990, Vicepresident de la Comissió Interdepartamental de Recerca i Innovació Tecnològica (CIRIT) de la Generalitat de Catalunya entre 1991 i 1993, i Membre del Quadre d’Experts en Seguritat dels Aliments de la OMS entre 1984 i 1988. També el CCNIEC reconeix la seva tasca crítica com a divulgador de les ciències dels aliments, participant en múltiples debats, jornades, conferències i col·laborant molt estretament amb els mitjans de comunicació del nostre País.

Rep el premi el Prof. Abel Mariné Font, de mans del Sr. Salvador Giner de San Julián:


Tarjetó de l’entrega de Premis CCNIEC 2012

Descarregar la nota de premsa de l’acte aquí

Premiats II Convocatòria - 2011

El CCNIEC, conscient de la importància que té un correcte estat nutricional de la població, ha decidit concedir el premi en reconeixement a la trajectòria vital d’excel·lència en el camp de la alimentació i la nutrició a Catalunya i Països Catalans al Professor Ramon Segura.

Presideixen l’acte de lliurament: Sr. Carles Pellicer Punyed, Alcalde de la Ciutat de Reus, Sr. Joandomènec Ros Aragonès, Vicepresident de l’Institut d’Estudis Catalans, Sr. Lluís Salleras Sanmartí, President del Consell d’Administració de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i el Sr. Domènec Vila Navarra, Director General d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya.

El CCNIEC ha atorgat el premi Ramon Turró a la trajectòria en Nutrició al Professor Ramon Segura, Catedràtic Emèrit de la Universitat de Barcelona. Es premia la seva trajectòria científica nacional i internacional en relació a la recerca en nutrició. El Professor Segura especialment ha contribuït en més de 150 articles científics en relació a l’estudi del metabolisme lipídic i la seva repercussió en la malaltia coronària, així com la importància que té l’alimentació en l’exercici físic i l’esport. El CCNIEC ha valorat també la seva notable activitat docent realitzada a la Universitat de Huston (Texas), la Universitat Autònoma de Barcelona i darrerament, a la Universitat de Barcelona.

Rep el premi el Prof. Ramon Segura de mans del Sr. Lluís Salleras Sanmartí:


Tarjetó de l’entrega dels Premis CCNIEC 2011

Descarregar la nota de premsa de l’acte aquí.

Premiats I Convocatòria - 2010

El CCNIEC, conscient de la importància que té un correcte estat nutricional de la població, ha decidit concedir el premi en reconeixement a la trajectòria vital d’excel·lència en el camp de la alimentació i la nutrició a Catalunya i Països Catalans al Dr. Màrius Foz, primer Director del Centre Català de la Nutrició de l’Institut d’estudis Catalans.

Presideixen l’acte: Sr. Antoni Plasencia i Taradach, Director General de Salut Pública del Departament de Sanitat i Seguretat Social, i el Sr. Joan Gené i Albesa, Director General d’Alimentació, Qualitat i Indrústries Alimentàries del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Generalitat de Catalunya.

Abans d’entregar el Premi, el Sr. Abel Mariné, Catedràtic de Nutrició de la Universitat de Barcelona i membre de la Junta Permanent del CCNIEC, presenta al Professor Santiago Riera, que va dur a terme la conferència titulada “Ramon Turró i la recerca en nutricio”:

Rep el premi el Dr. Màrius Foz Sala, de mans del Sr. Antoni Plasència:


Tarjetó de l’entrega dels Premis CCNIEC 2010

Descarregar la nota de premsa de l’acte aquí.

Premis CCNIEC 2017
Menció extraordinària a la trajectòria docent, acadèmica i professional en relació amb la nutrició i la dietètica.
Extraordinàriament, en la celebració de l’acte d’entrega dels Premis CCNIEC, s’ha guardonat Pilar Cervera Ral amb una menció extraordinària a la trajectòria docent, acadèmica i professional en relació amb la nutrició i la dietètica per la promoció de l’inici dels estudis de nutrició humana. Pilar Cervera Ral ha treballat tota la vida pel creixement i la consolidació de la professió de dietista nutricionista i ha participat en la consecució de moltes fites històriques.

Click here to add your own text