• PREMI RAMÓN TURRÓ

Premi CCNIEC “Ramon Turró” en reconeixement d’una trajectòria d’excel·lència en el camp de la nutrició

El CCNIEC, conscient de la importància que té un correcte estat nutricional de la població, ha decidit concedir un premi en reconeixement a la trajectòria vital d’excel·lència en el camp de la alimentació i la nutrició a Catalunya i Països Catalans.

Bases del premi

  • Podrà presentar-se a aquest premi qualsevol particular que hagi nascut, viscut o realitzat part de la seva trajectòria professional als Països Catalans. La sol·licitud del premi podrà ser presentada per la mateixa persona o be per iniciativa de qualsevol particular o membre del CCNIEC

  • El formulari de sol·licitud es pot descarregar de la web del CCNIEC. En el cas de que no sigui possible remetre la sol·licitud per e-mail, es podrà enviar per correu certificat (en aquest cas l’original i 8 còpies) a la Secretaria del Centre Català de la Nutrició de l’Institut d’Estudis Catalans (C/ del Carme, 47. 08001 Barcelona). A la sol·licitud hi haurà de constar l’empresa qui es presenta i els motius per als quals aquesta opta al premi.

  • El jurat que decidirà sobre qui recau el premi estarà compost pel President del CCNIEC, el Comitè Permanent del CCNIEC, el Director General de Salut Pública i el Director General d’Alimentació, Qualitat i Indústries Alimentàries de la Generalitat de Catalunya. Actuarà com a Secretari del Jurat, amb veu però sense vot, el Secretari del CCNIEC. La decisió serà inapel·lable i es notificarà el guardonat en el termini establert. 

  • El premi no comportarà dotació econòmica sinó el reconeixement certificat pel CCNIEC del guardonat.

  • L’entrega del premi s’efectuarà en el marc d’algun acte ordinari del CCNIEC a poder ser el mateix dia del Plenari del CCNIEC

Premiats passades convocatòries

Premiat/ada XIII Convocatòria - 2024

en construcció

Premiat/ada XII Convocatòria - 2023: Joana Maria Planas Roselló

El CCNIEC, conscient de la importància que té un correcte estat nutricional de la població, ha decidit concedir el premi en reconeixement a la trajectòria vital d’excel·lència en el camp de la alimentació i la nutrició a Catalunya i Països Catalans a la Prof. Joana Maria Planas Roselló, per la seva dilatada i fructífera trajectòria docent i investigadora nacional i internacional en l’àmbit de la fisiologia i de la nutrició.

Barcelona, 26 de gener de 2024

Presideixen l’acte: Teresa Cabré i Castellví, presidenta de l’IEC; Joan Gòdia i Tresánchez, director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya i Carmen Cabezas Peña, secretària de Salut Pública del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.
L’obertura de l’acte ha estat a càrrec de Jordi Salas-Salvadó, director del CCNIEC.
El jurat dels premis ha estat format pel director i la Junta Permanent del CCNIEC, i pels directors generals de Salut Pública i d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries de la Generalitat de Catalunya.


DESCARREGEU LA NOTA DE PREMSA DELS PREMIS CCNIEC 2023
O consulteu-la al web de l’Institut d’Estudis Catalans: https://www.iec.cat/noticia/?id_noticia=3788


Joana Maria Planas Roselló va estudiar a la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona (UB), en la qual va obtenir els graus de llicenciada i doctora, ambdós amb la qualificació de premi extraordinari. Des d’octubre de 1974, ha estat professora de fisiologia a la mateixa facultat i ha realitzat una intensa activitat docent i investigadora. Des de 1982, ha liderat el grup de recerca, consolidat per la Generalitat de Catalunya, Transport Intestinal que, posteriorment, ha rebut el nom de Fisiologia i Nutrició Experimental. La seva recerca s’ha centrat, des dels inicis, en els mecanismes d’absorció intestinal de nutrients. Amb els anys, aquests objectius s’han estès als compostos bioactius continguts en els aliments per tal d’estudiar els mecanismes de transport intestinal, la biodisponibilitat, distribució i eliminació de l’organisme, així com els efectes sobre la salut.

La Prof. Joana Maria Planas Roselló, rebent el XII Premi Ramon Turró de mans de la Sra. Teresa Cabré i Castellví i el Sr. Jordi Salas-Salvadó.

L’homenatjada és membre fundadora de l’Institut de Recerca en Nutrició i Seguretat Alimentària de la UB (INSA-UB) i del Centre Català de la Nutrició de l’Institut d’Estudis Catalans (CCNIEC). Durant aquests anys, ha gaudit de 61 projectes obtinguts en convocatòries competitives, i ha sigut la investigadora principal en 31 d’ells. Ha publicat més de 150 articles en revistes indexades. També ha dirigit 19 tesis doctorals. Planas ha realitzat diverses estades de recerca al King’s College de Londres, a la Universitat Tècnica de Munic (TUM) i a la Universitat de Califòrnia a Los Angeles (UCLA). A més, és membre de diferents societats científiques nacionals Sociedad Española de Bioquímica y Biología Molecular (SEBBM), Sociedad Española de Nutrición (SEÑ) i de la Sociedad Española de Ciencias Forestales (SECF), i també d’internacionals com ara The Physiological Society, del Regne Unit, i l’American Physiological Society, dels Estats Units d’Amèrica. Com a reconeixement a la seva trajectòria professional, la professora Planas és acadèmica numerària a la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya.


Fotografia dels Guardonats amb els amb els Premis CCNIEC 2023.

Tarjetó d’invitació a l’acte de lliurament dels Premis CCNIEC 2023.

Premiat/ada XI Convocatòria - 2022: Francesc Xavier Pi-Sunyer

El CCNIEC, conscient de la importància que té un correcte estat nutricional de la població, ha decidit concedir el premi en reconeixement a la trajectòria vital d’excel·lència en el camp de la alimentació i la nutrició a Catalunya i Països Catalans al Prof. Francesc Xavier Pi-Sunyer, per la seva trajectòria com a investigador internacional en l’àmbit de la nutrició.

Barcelona, 27 de gener de 2023

Presideixen l’acte: Pere Puigdomènech, president de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC; Josep Gòdia i Tresánchez, director general d’Empreses Alimentàries, Qualitat i Gastronomia del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, i Carmen Cabezas Peña, secretària de Salut Pública del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. L’obertura de l’acte ha estat a càrrec de Jordi Salas-Salvadó, director del CCNIEC.
El jurat dels premis ha estat format pel director i la Junta Permanent del CCNIEC, i pels directors generals de Salut Pública i d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries de la Generalitat de Catalunya.


DESCARREGEU LA NOTA DE PREMSA DELS PREMIS CCNIEC 2022
O consulteu-la al web  de l’Institut d’Estudis Catalans: https://www.iec.cat/activitats/noticiasencera.asp?id_noticies=3576


El professor Francesc Xavier Pi-Sunyer (Barcelona, 1933) és codirector emèrit del New York Obesity Nutrition Research Center i professor emèrit de medicina al College of Physicians and Surgeons de la Universitat de Colúmbia (EUA). A més, també és professor emèrit a l’Institute of Human Nutrition de la Universitat de Colúmbia, i metge adjunt sènior al New York-Presbyterian Hospital, on va ser director de laboratori de l’Obesity/Nutrition Research Center i del Diabetes Research Center, ambdós finançats pel National Institutes of Health.

Les seves línies de recerca s’han centrat en el control hormonal del metabolisme dels hidrats de carboni, la diabetis mellitus, l’obesitat i la regulació de la ingesta d’aliments. Té més de quatre-centes cinquanta publicacions i sis llibres publicats en aquestes àrees. També ha estat editor de diverses revistes científiques d’alt nivell dedicades a l’obesitat i és reconegut com una autoritat internacional en els camps de l’endocrinologia i la nutrició clínica, com a conferenciant, professor visitant o participant en nombrosos comitès i comissions.

El Prof. Francesc Xavier Pi-Sunyer, rebent l’XI Premi Ramon Turró de mans del Sr. Pere Puigdomènech i el Sr. Jordi Salas-Salvadó.

Pi-Sunyer és membre distingit de nombroses societats mèdiques i acadèmiques americanes. Ha dedicat més de vint-i-cinc anys de servei a l’Associació Americana de Diabetis, de la qual ha estat president (1992-1993), i ha presidit nombrosos comitès en els àmbits nacional, regional i local. També ha format part de nombrosos comitès de l’Associació Americana del Cor, com a membre del Consell i del Comitè Executiu del Consell de Nutrició i Activitat Física i com a president del Comitè d’Obesitat.

En reconeixement de la seva brillant carrera professional, el professor Pi-Sunyer ha estat nomenat membre de nombroses societats acadèmiques internacionals i ha rebut títols de professor honoris causa per la Universitat de Barcelona i la Universitat Tor Vergata de Roma, i el d’acadèmic d’honor de la Reial Acadèmia de Medicina.

El professor Pi-Sunyer, net d’August Pi i Sunyer, sempre ha mantingut viva la seva catalanitat, amb un contacte universitari i acadèmic continuat amb Catalunya. A més, ha tingut una gran disponibilitat per a venir al nostre país per a diverses activitats científiques, malgrat no viure a Catalunya des de la seva infantesa, moment en què va abandonar el nostre país per marxar a l’exili amb la seva família després de la Guerra Civil espanyola.

Fotografia dels Guardonats amb els amb els Premis CCNIEC 2022.


Tarjetó d’invitació a l’acte de lliurament dels Premis CCNIEC 2022

Premiat/ada X Convocatòria - 2021: Lluís Serra-Majem

El CCNIEC, conscient de la importància que té un correcte estat nutricional de la població, ha decidit concedir el premi en reconeixement a la trajectòria vital d’excel·lència en el camp de la alimentació i la nutrició a Catalunya i Països Catalans al Prof. Lluís Serra-Majem, per la seva trajectòria com a investigador nacional i internacional en l’àmbit de la nutrició.

Barcelona, 21 de gener de 2022

Presideixen l’acte: Pere Puigdomènech, president de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC; Ramon Sentmartí Castañé, director gerent de Prodeca – Promotora dels Aliments Catalans, que depèn del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, i Carmen Cabezas Peña, secretària de Salut Pública del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. L’obertura de l’acte ha estat a càrrec de Jordi Salas-Salvadó, director del CCNIEC.

DESCARREGEU LA NOTA DE PREMSA DELS PREMIS CCNIEC 2021
https://www.iec.cat/activitats/noticiasencera.asp?id_noticies=3235

Abans d’entregar el Premi, la Sra. Gemma Salvador, presenta al Prof. Lluís Serra-Majem.

Rep el premi el Prof. Lluís Serra-Majem, de mans del Sr. Pere Puigdomènech:

El professor Lluís Serra-Majem és catedràtic de medicina preventiva i salut pública i rector de la Universitat de Las Palmas de Gran Canaria (ULPGC). Llicenciat i doctorat en medicina per la Universitat Autònoma de Barcelona, va seguir estudis de màster en nutrició comunitària a la Universitat de Sherbrooke, al Canadà. En tornar va treballar a la Direcció General de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya. El 1988 obté la plaça de professor titular de medicina preventiva i salut pública a la Universitat de Barcelona, on va crear, i dirigeix des de llavors, el Centre de Recerca en Nutrició Comunitària (CRENC-FIN) del Parc Científic de Barcelona. El 1995 accedeix a la càtedra de medicina preventiva i salut pública de la ULPGC, on ha ocupat diversos càrrecs: titular de la Càtedra UNESCO d’Investigació, Planificació i Desenvolupament de Sistemes Locals de Salut, director de l’Institut Universitari d’Investigacions Biomèdiques i Sanitàries (iUIBS) i director del Grup d’Investigació en Nutrició. Lluís Serra-Majem també ha estat assessor del Programa d’alimentació de la Generalitat de Catalunya des de l’any 1985 fins ara, i ha liderat les enquestes nutricionals catalanes ENCAT 1992-1993 i 2002-2003. Ha fundat i presidit diverses entitats: la Sociedad Española de Nutrición Comunitaria, la Fundació per a la Investigació Nutricional, l’ONG Nutrició Sense Fronteres, l’Academia Española de Nutrición y Ciencias de la Alimentación, la International Foundation of Mediterranean Diet, o la Fundación Dieta Mediterránea que va fundar el 1996 i presidir fins al 2012, des d’on va impulsar i liderar el reconeixement de la dieta mediterrània com a patrimoni immaterial de la humanitat per la UNESCO, fita que es va assolir el 2010. Ha participat i dirigit nombrosos projectes europeus i nacionals, ha publicat més de sis-cents trenta articles en revistes indexades i és un dels científics més citats a l’Estat espanyol. Ha exercit de consultor expert per a la FAO, l’OMS, el CIHEAM, el Banc Mundial i diverses universitats. Des de fa més de trenta-cinc anys ha estat impulsor del desenvolupament de disciplines com la nutrició dins de la salut pública en l’àmbit nacional i internacional i la dieta mediterrània, i ha promogut l’estudi, l’anàlisi i la promoció d’aquesta dieta, en particular, entre els més joves. També exerceix lideratge en el camp de la prevenció de l’obesitat infantil i de la sostenibilitat alimentària.

El professor Lluís Serra-Majem duent a terme la seva intervenció.

Invitació a l’Acte d’entrega dels Premis CCNIEC 2021

Fotografia dels guardonats amb els Premis CCNIEC 2021

Premiat/ada IX Convocatòria - 2019: Maria del Carmen de la Torre Boronat

El CCNIEC ha atorgat el IX Premi CCNIEC “Ramon Turró” en reconeixement d’una trajectòria d’excel·lència en el camp de la nutrició a Maria del Carmen de la Torre Boronat, per la seva trajectòria investigadora nacional i internacional en l’àmbit de la nutrició.

Barcelona, 12 de desembre de 2019

L’acte, que s’ha celebrat a la Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), ha estat presidit per Joandomènec Ros, president de l’IEC; Joan Guix i Oliver, secretari de Salut Pública del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, i Glòria Cugat Pujol, sub-directora general de la Inspecció i Control Agroalimentari de la Direcció General d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya. L’obertura de l’acte ha estat a càrrec de Jordi Salas-Salvadó, director del CCNIEC.

Maria del Carmen de la Torre ha estat catedràtica d’anàlisi química, bromatologia i nutrició de la Universitat de Barcelona des de l’any 1968. Ha estat responsable del Grup d’Experts en Higiene i Salut Alimentària del Govern de Catalunya; membre fundadora de la Societat Espanyola de Toxicologia; membre fundadora de l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació, filial de l’IEC; membre de la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya; membre de l’Acadèmia Internacional del Vi, a Ginebra (Suïssa); delegada per Espanya a la subcomissió Nutrició i Salut de l’Organització Internacional del Vi (OIV), a París (França), i des del 1991, és presidenta del Grup de Seguretat Alimentària d’aquesta organització. També és membre del Consell Científic de l’Institut Europeu del Vi i la Salut de les Regions Vitivinícoles del Sud d’Europa (IEVSRV), a Montpeller (França).
Destaca per haver estat pionera en la investigació dels polifenols del vi, de l’oli d’oliva verge i de la dieta mediterrània, línies d’investigació en què actualment treballen nombrosos grups de recerca a tot el món. Ha estat nomenada Chevalière du Mérit Agricole i guardonada pel Ministeri d’Agricultura de la República Francesa.

Tarjetó d’invitació a l’Acte de Lliurament dels Premis CCNEIC 2019

Fotografies de l’acte d’entrega del IX Premi Ramon Turro.
Maria del Carmen de la Torre rebent el premi de mans de Joandomènec Ros, president de l’IEC.

      

Descarregar la nota de premsa de l’acte aquí.

Fotografia dels premiats:

Premiat/ada VIII Convocatòria - 2018: Andreu Palou

El CCNIEC ha atorgat el VIII Premi CCNIEC “Ramon Turró” en reconeixement d’una trajectòria d’excel·lència en el camp de la nutrició a Andreu Palou Oliver, per la seva trajectòria investigadora nacional i internacional en l’àmbit de la nutrició.

Barcelona, 11 de desembre de 2018

L’acte, que s’ha celebrat a la Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans, ha estat presidit per Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans; Carmen Cabezas, subdirectora general de Promoció de la Salut del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, i Glòria Cugat, subdirectora general d’Inspecció i Control Agroalimentari del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya. L’obertura de l’acte ha estat a càrrec de Jordi Salas-Salvadó, director del CCNIEC.

Andreu Palou és catedràtic de bioquímica de la Universitat de les Illes Balears (UIB) des de l’any 1987, on dirigeix el Laboratori de Biologia Molecular, Nutrició i Biotecnologia. És també membre del Comitè de Direcció del Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa-Fisiopatologia de l’Obesitat i Nutrició (CIBEROBN) i investigador de l’Institut d’Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa). A la UIB ha ocupat diversos càrrecs com a director de departament, degà i vicerector. Ha sigut el primer president del Comitè Científic de l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN). També va ser membre del plenari i vicepresident del Comitè Científic de l’Alimentació Humana (SCF) de la Comissió Europea i, posteriorment, vicepresident del Panell Científic de Nutrició de l’Autoritat Europea en Seguretat Alimentaria (EFSA). Ha dirigit nombrosos contractes d’R+D+I finançats pel Govern espanyol, la Unió Europea i altres organismes públics i privats, i és autor d’unes quatre-centes cinquanta publicacions científiques indexades.
El seu principal descobriment ha estat el de la nova funció de la leptina en la llet materna com a nutrient essencial durant la lactància, que protegeix de l’obesitat i les complicacions associades a l’edat adulta. Ha estat guardonat amb nombrosos premis, com el Premi Internacional Hipòcrates d’Investigació Mèdica sobre Nutrició Humana; el Premi Internacional Alimentació i Salut; el Premi a la Trajectòria Científica de la Societat Espanyola per a l’Estudi de l’Obesitat; el Premi Antama, i el Premi DuPont de la Ciència.

Tarjetó d’invitació a l’Acte de Lliurament dels Premis CCNEIC 2018

Acte d’entrega:

Descarregeu la nota de premsa de l’Acte

Premiat/ada VII Convocatòria - 2017: Carlos Alberto González

El CCNIEC, conscient de la importància que té un correcte estat nutricional de la població, ha decidit concedir el premi en reconeixement a la trajectòria vital d’excel·lència en el camp de la alimentació i la nutrició a Catalunya i Països Catalans al Dr. Carlos Alberto González.

Barcelona, 15 de desembre de 2017.

L’acte s’ha celebrat a la Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans. El jurat dels premis ha estat format pel president i la Junta Permanent del CCNIEC, i els directors generals de Salut Pública i d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries de la Generalitat de Catalunya.

Presideixen l’acte de lliurament: Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans; Carmen Cabezas, subdirectora general de Promoció de la Salut del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, i Carmel Mòdol Bresolí, director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya.

El CCNIEC ha atorgat el VII Premi CCNIEC Ramon Turró en reconeixement d’una trajectòria d’excel·lència en el camp de la nutrició al Dr.  Carlos Alberto González, per la seva trajectòria investigadora nacional i internacional en l’àmbit de la nutrició i el càncer. El Carlos Alberto González ha estat president de la Societat Catalana de Salut Pública de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears. El 1992 va ser l’encarregat de l’Agència Internacional d’Investigació de Càncer (IARC) de dissenyar, realitzar i coordinar l’Estudi prospectiu europeu sobre nutrició i càncer (EPIC) a Espanya, un dels estudis epidemiològics més grans del món. El 1999 va crear la Unitat de Nutrició i Càncer de l’Institut Català d’Oncologia, que va dirigir fins que es va jubilar, però continua a la institució com a consultor emèrit. Amb més de tres-cents articles publicats en revistes internacionals, és també l’autor principal del llibre Nutrició i càncer. El que la ciència ens ensenya.
Ha estat professor i coordinador de les assignatures d’epidemiologia del càncer del Màster de Salut Pública de la Universitat Pompeu Fabra i de nutrició i càncer del Màster de Nutrició i Metabolisme de la Universitat Rovira i Virgili. Ha estat guardonat amb nombrosos premis, com el Premi Dr. Jaume Esperalba a la trajectòria professional, el premi a la qualitat personal i destacada labor internacional en la recerca epidemiològica del càncer d’Argentina i el Premi Dr. Carles Martí Henneberg a la trajectòria científica de la Fundació Danone.

Rep el premi el Dr. Carlos Alberto González de mans de Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans.


Tarjetó de l’acte d’entrega.

Fotografia dels premiats 2017.

Descarregar la nota de premsa de l’acte aquí.

Premiat/ada VI Convocatòria - 2015: Emili Ros

El CCNIEC, conscient de la importància que té un correcte estat nutricional de la població, ha decidit concedir el premi en reconeixement a la trajectòria vital d’excel·lència en el camp de la alimentació i la nutrició a Catalunya i Països Catalans al Dr. Emili Ros Rahola.

Barcelona, 11 de desembre de 2015.

L’acte s’ha celebrat l’una del migdia a la Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans.  El Jurat ha estat format pels membres de la Junta Permanent del CCNIEC (Jordi Salas-Salvadó, Maria Isabel Covas, Lluís Serra, Josep A. Tur, Abel Mariné i Montserrat Barbany Cahiz); el director general de Salut Pública de Catalunya de la Generalitat de Catalunya, i el director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya.

Presideixen l’acte de lliurament: Joandomènec Ros i Aragonès, president de l’Institut d’Estudis Catalans; el Sr. Joan Puigdollers i Fargas, secretari de Salut Pública de Catalunya de la Generalitat de Catalunya, i el Sr. Joan Girona i Gomis, director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya.

El CCNIEC ha atorgat el VI Premi CCNIEC Ramon Turró, en reconeixement d’una trajectòria d’exceŀlència en el camp de la nutrició, a Emili Ros Rahola per la seva fructífera trajectòria investigadora nacional i internacional en l’àmbit de la nutrició i els lípids. El Dr Emili Ros es va llicenciar en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona l’any 1969. Poc després va anar a EEUU a fer el programa de formació post-llicenciatura de 5 anys de l’Educational Council for Foreign Medical Graduates i es va especialitzar en Medicina Interna i Gastroenterologia a New York i Boston, respectivament. Abans de tornar a Barcelona ve fer un any de recerca predoctoral en fisiologia biliar al Departament de Biofísica de la Boston University. Es va doctorar a l’Universitat de Barcelona l’any 1991. L’any 1985 va crear la unitat de Lípids de l’Hospital Clínic de Barcelona, que ha dirigit fins l’actualitat. Ha estat també membre fundador i vicepresident de la Sociedad Española de Arteriosclerosis, membre de la European Atherosclerosis Society i la International Atherosclerosis Society, i fundador i expresident de la Sociedad Iberolatinoamericana de Aterosclerosis. El Dr. Ros ha dedicat la seva vida a l’estudi de la importància dels lípids pes a la salut, avaluant l’efecte d’aliments, nutrients o patrons dietètics en la modulació del metabolisme dels lípids i el risc cardiovascular. Ha estat un dels investigadors principals de l’estudi PREDIMED, un dels assajos clínics més importants fets al món per avaluar l’efecte de la dieta en la prevenció de la malaltia cardiovascular. Ha dirigit nombrosos estudis finançats per diverses entitats públiques i privades i ha publicat més de 300 articles científics en revistes nacionals i internacionals, alguns d’ells altament citats. El Dr. Ros ha estat premiat en diferents ocasions per la seva trajectòria, entre les que cal destacar el Premi Josep Trueta 1997 de Investigació  Científica de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears, el Golden Nut Award atorgat per l’International Nut and Dried Fruit Foundation (2012), el Premi a la trajectòria científica en nutrició Dr. Carles Martí Henneberg 2013 que atorga anualment el Instituto Danone i el Premi Grande Covián de Nutrició 2014 de la Sociedad Española de Arteriosclerosis.

Rep el premi el Dr. Emili Ros Rahola:

Descarregar el Discurs de presentació del premiat a càrrec del Sr. Jordi Salas-Salvadó Catedràtic de la Universitat Rovira i Virgili i Director del Centre Català de la Nutrició de l’Institut d’Estudis Catalans aquí.

Tarjetó de l’entrega dels Premis CCNIEC 2015

Descarregar la nota de premsa de l’acte aquí.

Altres fotogràfies de l’acte:

Premiat/ada V Convocatòria - 2014: Maria Isabel Covas

El CCNIEC, conscient de la importància que té un correcte estat nutricional de la població, ha decidit concedir el premi en reconeixement a la trajectòria vital d’excel·lència en el camp de la alimentació i la nutrició a Catalunya i Països Catalans a la Dra. Maria Isabel Covas Planell.

Barcelona, 16 de gener de 2015.

L’acte s’ha celebrat a les dotze del migdia a la Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans. El Jurat ha estat format pels membres de la Junta Permanent del CCNIEC (Jordi Salas-Salvadó, Lluís Serra, Josep A. Tur, Abel Marine i Montserrat Barbany Cahiz); el director general de l’Agència de Salut Pública de Catalunya de la Generalitat de Catalunya, i el director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya.


Presideixen l’acte de lliurament: Joandomènec Ros, president de l’IEC; Carmen Cabezas, subdirectora de Promoció de la Salut de l’Agència de Salut Pública de Catalunya; Sra. Gloria Cugat,  subdirectora general d’Inspecció i Control  Agroalimentària del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya.

El CCNIEC ha atorgat el V Premi CCNIEC Ramon Turró, en reconeixement d’una trajectòria d’exceŀlència en el camp de la nutrició, a Maria Isabel Covas Planells per la seva fructífera trajectòria investigadora en l’àmbit de la nutrició i el risc cardiovascular. Biòloga, farmacèutica i especialista en bioquímica clínica, va realitzar la tesi doctoral dirigint el Laboratori d’Anàlisis Clíniques, ubicat a l’Hospital Universitari del Mar, a Barcelona. Posteriorment es va incorporar com a investigadora a l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM), sota la direcció del doctor Jaume Marrugat, i ben aviat va dirigir un grup de recerca propi centrat en nutrició i risc cardiovascular (CARIN) en el context de l’estudi Registre Gironí del Cor (REGICOR). La seva recerca ha aportat molts coneixements en l’àrea que estudia els efectes del consum d’oli d’oliva i de vi en la salut, i també d’un patró de dieta saludable com és la dieta mediterrània. Ha contribuït a aportar el més alt nivell d’evidència científica, mitjançant assajos clínics aleatoritzats, dels beneficis de la presa d’oli d’oliva, de vi i d’una dieta mediterrània en una població sana o d’alt risc cardiovascular. Destaca per la coordinació del projecte europeu EUROLIVE sobre els efectes dels compostos de l’oli d’oliva sobre l’oxidació, així com per la participació en l’estudi PREDIMED sobre la dieta mediterrània en la prevenció primària de la malaltia cardiovascular. Així mateix, s’ha centrat en l’estudi dels mecanismes subjacents que poden explicar aquests beneficis de la dieta i alguns dels aliments que en són més característics com l’oli d’oliva i el vi. Els estudis que ha dut a terme s’han enfocat a esbrinar els mecanismes units als efectes antioxidants i antiinflamatoris en la regulació de la funció endotelial o a nivell transcriptòmic. D’altra banda, ha aprofundit àmpliament en la biodisponibilitat dels compostos fenòlics de l’oli d’oliva i el vi i en la seva bioactivitat, ja que els polifenols són uns dels responsables clau dels beneficis de l’oli d’oliva. L’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (AESA) va establir una aŀlegació de salut sobre el consum de l’oli d’oliva basada en diversos treballs seus. La investigadora va formar part de la Junta Permanent del CCNIEC fins a l’any en què es va jubilar.

Rep el premi el Dra. Maria Isabel Covas, de mans de la Sr. Joan Domènec Ros:


Tarjetó de l’entrega de Premis CCNIEC 2014

Descarregar la nota de premsa de l’acte aquí.

Altres fotogràfies de l’acte d’entrega:

Premiat/ada IV Convocatòria - 2013: Rosaura Farré

El CCNIEC, conscient de la importància que té un correcte estat nutricional de la població, ha decidit concedir el premi en reconeixement a la trajectòria vital d’excel·lència en el camp de la alimentació i la nutrició a Catalunya i Països Catalans a la Professora Rosaura Farré Rovira.

Barcelona, 21 de novembre de 2013.
L’acte s’ha celebrat a l’una del migdia a la Sala ‘Prat de la Riba’ de l’Institut d’Estudis Catalans, essent el Jurat format pels membres de la Junta Permanent del CCNIEC (Jordi Salas-Salvadó, Maria Isabel Covas, Lluis Serra, Josep A Tur i Montserrat Barbany), el Director General de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya i el Director General d’Alimentació, Qualitat i Indústries Alimentàries de la Generalitat de Catalunya.

Presideixen l’acte de lliurament: Joandomènec Ros, president de l’IEC; Carmen Cabezas, subdirectora de Promoció de la Salut de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, i Mireia Medina, subdirectora general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries de la Generalitat de Catalunya.

El CCNIEC ha ha reconegut Rosaura Farré per la seva dilatada i fructífera trajectòria docent i investigadora en l’àmbit de la nutrició. Catedràtica jubilada de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de València i doctora en farmàcia per la Universitat de Barcelona, va aprofundir la seva formació a l’Institut National Agronomique Paris-Grignon. A la Universitat de València ha estat directora del Departament de Medicina Preventiva i Salut Pública, Bromatologia, Toxicologia i Medecina Legal. També ha exercit de professora a la Universitat de Sevilla i a la de Barcelona, i en aquesta última ha estat directora de la Fundació CESNID (Centre d’Ensenyament Superior de Nutrició i Dietètica). La seva recerca sobre la biodisponibilitat dels minerals, les modificacions dels aliments com a conseqüència dels tractaments tecnològics o l’emmagatzematge i avaluació de l’estat nutricional de les poblacions es reflecteixen en més de cent cinquanta articles en revistes d’alt impacte i altres treballs de revisió i capítols de llibres. Ha efectuat estades com a docent i investigadora a l’Institut für Lebensmittel und Technologie de Berlín, a la Universitat de Piura (Perú) i de San Carlos de Guatemala. Ha estat presidenta de la Societat Espanyola de Nutrició, presidenta del Comitè Científic de l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) i membre de la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya.

Rep el premi Prof. Rosaura Farré, President de l’Insituto Danone, de mans de la Sr. Joan Domènec Ros:


Tarjetó de l’entrega de Premis CCNIEC 2013

Descarregar la nota de premsa de l’acte aquí.

Altres fotogràfies de l’acte d’entrega:

Premiat/ada III Convocatòria - 2012: Abel Mariné

El CCNIEC, conscient de la importància que té un correcte estat nutricional de la població, ha decidit concedir el premi en reconeixement a la trajectòria vital d’excel·lència en el camp de la alimentació i la nutrició a Catalunya i Països Catalans al Professor Abel Mariné Font.

Barcelona, 5 d’octubre de 2012.
L’acte s’ha celebrat a les dotze del migdia a la Sala ‘Prat de la Riba’ de l’Institut d’Estudis Catalans, essent el Jurat format pels membres de la Junta Permanent del CCNIEC (Jordi Salas-Salvadó, Maria Isabel Covas, Lluis Serra, Josep A Tur i Montserrat Barbany), el Director General de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya i el Director General d’Alimentació, Qualitat i Indústries Alimentàries de la Generalitat de Catalunya.

Presideixen l’acte de lliurament: Sr. Salvador Giner de San Julián, President de l’Institut d’Estudis Catalans, el Sr. Antoni Mateu i Serra, Director de l’Agència de Salut Pública de Catalunya de la Generalitat de Catalunya i el Sr. Domènec Vila Navarra, Director General d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya.

El CCNIEC ha atorgat el premi ‘Ramon Turró’ a la trajectòria professional en Nutrició al Professor Abel Mariné Font, Catedràtic Emèrit de la Universitat de Barcelona. Es premia la seva trajectòria científica Nacional i Internacional en relació a les seves tasques investigadores, de gestió, acadèmiques i divulgadores. El Professor Abel Mariné ha contribuït en més de 250 treballs de investigació en relació a les ciències dels aliments i la nutrició, especialment en el camp de les amines biògenes i poliamines dels aliments. Destaquen les seves tasques de gestió universitària i de recerca, especialment en els ensenyaments de Farmàcia, Ciència i Tecnologia dels aliments i Nutrició humana i dietètica en el nostre país. Entre altres ha estat Director General d’Universitats de la Generalitat de Catalunya entre 1986 i 1990, Vicepresident de la Comissió Interdepartamental de Recerca i Innovació Tecnològica (CIRIT) de la Generalitat de Catalunya entre 1991 i 1993, i Membre del Quadre d’Experts en Seguritat dels Aliments de la OMS entre 1984 i 1988. També el CCNIEC reconeix la seva tasca crítica com a divulgador de les ciències dels aliments, participant en múltiples debats, jornades, conferències i col·laborant molt estretament amb els mitjans de comunicació del nostre País.

Rep el premi el Prof. Abel Mariné Font, de mans del Sr. Salvador Giner de San Julián:


Tarjetó de l’entrega de Premis CCNIEC 2012

Descarregar la nota de premsa de l’acte aquí

Premiat/ada II Convocatòria - 2011: Ramon Segura

El CCNIEC, conscient de la importància que té un correcte estat nutricional de la població, ha decidit concedir el premi en reconeixement a la trajectòria vital d’excel·lència en el camp de la alimentació i la nutrició a Catalunya i Països Catalans al Professor Ramon Segura.

Presideixen l’acte de lliurament: Sr. Carles Pellicer Punyed, Alcalde de la Ciutat de Reus, Sr. Joandomènec Ros Aragonès, Vicepresident de l’Institut d’Estudis Catalans, Sr. Lluís Salleras Sanmartí, President del Consell d’Administració de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i el Sr. Domènec Vila Navarra, Director General d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya.

El CCNIEC ha atorgat el premi Ramon Turró a la trajectòria en Nutrició al Professor Ramon Segura, Catedràtic Emèrit de la Universitat de Barcelona. Es premia la seva trajectòria científica nacional i internacional en relació a la recerca en nutrició. El Professor Segura especialment ha contribuït en més de 150 articles científics en relació a l’estudi del metabolisme lipídic i la seva repercussió en la malaltia coronària, així com la importància que té l’alimentació en l’exercici físic i l’esport. El CCNIEC ha valorat també la seva notable activitat docent realitzada a la Universitat de Huston (Texas), la Universitat Autònoma de Barcelona i darrerament, a la Universitat de Barcelona.

Rep el premi el Prof. Ramon Segura de mans del Sr. Lluís Salleras Sanmartí:


Tarjetó de l’entrega dels Premis CCNIEC 2011

Descarregar la nota de premsa de l’acte aquí.

Premiat/ada I Convocatòria - 2010: Màrius Foz

El CCNIEC, conscient de la importància que té un correcte estat nutricional de la població, ha decidit concedir el premi en reconeixement a la trajectòria vital d’excel·lència en el camp de la alimentació i la nutrició a Catalunya i Països Catalans al Dr. Màrius Foz, primer Director del Centre Català de la Nutrició de l’Institut d’estudis Catalans.

Presideixen l’acte: Sr. Antoni Plasencia i Taradach, Director General de Salut Pública del Departament de Sanitat i Seguretat Social, i el Sr. Joan Gené i Albesa, Director General d’Alimentació, Qualitat i Indrústries Alimentàries del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Generalitat de Catalunya.

Abans d’entregar el Premi, el Sr. Abel Mariné, Catedràtic de Nutrició de la Universitat de Barcelona i membre de la Junta Permanent del CCNIEC, presenta al Professor Santiago Riera, que va dur a terme la conferència titulada “Ramon Turró i la recerca en nutricio”:

Rep el premi el Dr. Màrius Foz Sala, de mans del Sr. Antoni Plasència:


Tarjetó de l’entrega dels Premis CCNIEC 2010

Descarregar la nota de premsa de l’acte aquí.

Premis CCNIEC 2017
Menció extraordinària a la trajectòria docent, acadèmica i professional en relació amb la nutrició i la dietètica.
Extraordinàriament, en la celebració de l’acte d’entrega dels Premis CCNIEC, s’ha guardonat Pilar Cervera Ral amb una menció extraordinària a la trajectòria docent, acadèmica i professional en relació amb la nutrició i la dietètica per la promoció de l’inici dels estudis de nutrició humana. Pilar Cervera Ral ha treballat tota la vida pel creixement i la consolidació de la professió de dietista nutricionista i ha participat en la consecució de moltes fites històriques.