SESSIONS EPINUT
INTRODUCCIÓ
Què són les sessions EPINUT?
Són sessions científiques periòdiques (se celebren cada dos o tres mesos) sobre epidemiologia nutricional.
Quin són els objetius de EPINUT?
A les sessions EPINUT s’exposen i discuteixen els projectes de recerca científics en l’àrea de l’epidemiologia i la salut pública que s’estan portant a terme en els diferents grups de recerca del territori català. Es tracta d’una eina d’intercanvi per a potenciar eventualment projectes de recerca existents i/o plantejar en el futur projectes o estudis en col·laboració entre grups.
Institucions que participen a les Sessions EPINUT:
– Institut Català d’Oncologia, grup de l’EPIC-Barcelona
– Fundació Dieta Mediterrània
– Institut Municipal d’Investigació Mèdica, IMIM
– Centre d’Investigació en Nutrició Comunitària, Parc Científic de la Universitat de Barcelona
– Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya
– Universitat Rovira i Virgili
– CESNID, Universitat de Barcelona
– Equip PREDIMED, Hospital Clínic de Barcelona
– Universitat de Girona
– Facultat de Farmàcia, Universitat de Barcelona
A qui van dirigides les Sessions EPINUT?
Les sessions científiques EPINUT van dirigides al personal dels grups que participen en les sessions.
Usualment, hi ha entre quinze i vint-i-cinc assistents per sessió, experts en les àrees que s’hi tracten. Això facilita l’intercanvi entre grups. Hi poden assistir membres dels grups CCNIEC diferents dels que participen en les sessions, sempre que hi hagi un interès manifest per part del sol·licitant, es demani a la secretaria del CCNIEC i hi hagi places.
Qui coordina les sessions EPINUT?
Les sessions EPINUT són coordinades conjuntament per: Anna Bach, Fundació per a la Dieta Mediterrània, i Montse Barbany, Centre Català de la Nutrició, Institut d’Estudis Catalans.
Qui dirigeix les sessions EPINUT?
Prof. Serra Majem, catedràtic de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universitat de Las Palmas de Gran Canaria.
On tenen lloc les sessions EPINUT?
Les sessions EPINUT tenen lloc a l’Institut d’Estudis Catalans, encara que ocasionalment es poden programar a altres indrets.
__________________________________________________________
SESSIÓ EPINUT 2011 EXTRAORDINÀRIA
Amb la participació de Marion Nestle i Maiden Nesheim
El 17 de maig de 2011 es va celebrar una sessió EPINUT extraordinària, organitzada pel CCNIEC (Centre Català de la Nutrició de l’Institut d’Estudis Catalans) i la FIN (Fundació per a la Investigació Nutricional), en el Parc Científic de la Universitat de Barcelona, en la qual van intervenir Marion Nestle, professora de nutrició, estudis alimentaris i salut pública de la Universitat de Nova York, i Malden Nesheim, professor jubilat de nutrició Provost de la Universitat Cornell.
Resum
La sessió, titulada «Encounter with the Expert. Current Conflicts in Public Health Nutrition: the role of the food industry» («Trobada amb l’expert. Els conflictes actuals en salut pública nutricional: el rol de la indústria alimentària»), va ser presentada pel Dr. Lluís Serra Majem, president de la Fundació Dieta Mediterrània i de la FIN. Els ponents es van centrar, principalment, en la situació actual als Estats Units i van remarcar els temes següents:
L’obesitat. El taló d’Aquil·les de les grans indústries alimentàries. Fins a quin punt les begudes refrescants ensucrades contribueixen a l’epidèmia de l’obesitat als Estats Units? Darrerament, el preu de las begudes gasoses ha disminuït un 25 %, mentre que el de les fruites i verdures ha augmentat un 40 %. L’interès de la salut pública és que les persones ingereixin calories nutritives en lloc de calories buides i barates.
L’etiquetatge dels productes alimentaris: salut pública o propaganda? Van donar la seva opinió sobre el logotip «Smart Choices», que, avalat per la Societat Americana per a la Nutrició, s’atorga a aquells productes que compleixen els requisits de greixos (<10 %), sucres simples (<25 %), sodi (<480 mg) i de nutrients principals (>10 %). Curiosament, els cereals de l’esmorzar en són una excepció i s’admet fins a un 45 % de sucres simples en la composició.
La indústria alimentària, segons Marion Nestle, basa la seva imatge de responsabilitat social en les al·legacions de salut, els aliments funcionals i la publicitat saludable.
Els impostos especials a aliments poc saludables per a aconseguir beneficis, tant econòmics com en el camp de la salut pública. Van argumentar que la recaptació podria dirigir-se a pal·liar els efectes negatius en la salut de la població, i, a més, un increment del preu podria provocar una disminució del consum d’aquests productes.
El màrqueting alimentari i la controvèrsia de dirigir el màrqueting al públic infantil.
Eren de l’opinió que els nens i nenes no tenen suficient criteri per a discernir i no haurien de rebre missatges publicitaris sobre productes alimentaris. També creuen que s’haurien d’eliminar totes les al·legacions de salut per a evitar la confusió del consumidor.
Els ponents van destacar que als Estats Units, per primera vegada, les polítiques, tant agràries com de salut pública, es presenten conjuntament a causa de l’estreta relació que hi ha entre elles.
La sessió va finalitzar amb una dinàmica roda de preguntes per part dels assistents i de reflexions interessants dels ponents.
Per exemple:
— La necessitat de més regulació dels interessos públics, en general, i de las subvencions agrícoles, específicament.
— Si l’alimentació i l’adquisició d’estils de vida saludables són una responsabilitat individual o pública; i si és possible adquirir hàbits saludables amb la pressió mediàtica i publicitària a què la societat està sotmesa. En general, es va reflexionar sobre la sobirania alimentària de la població.
— La necessitat d’esperar una evidència més gran entre begudes refrescants i obesitat: és legítim regular sense tenir evidència científica, o amb els indicis i l’aplicació del principi de precaució ja es pot regular?
— L’existència de moviments socials en pro d’una alimentació saludable, molt forts als Estats Units, i la manera com s’han elaborat llistats de productes amb suport polític, i com s’està treballant per tenir més informació en un futur sobre el reflex de tota la cadena alimentària en l’etiquetatge (el tipus de cultiu, el tipus d’alimentació dels animals, el país de producció…, entre d’altres).
Es va concloure que sembla que l’educació nutricional a la població exclusivament no és suficient per a aconseguir millores significatives en el camp de la salut pública nutricional, encara que continua essent necessària. En definitiva, els interessos de la salut pública i de la indústria alimentària van, de vegades, en sentits oposats i s’està observant que les calories són cada vegada més barates, i els nutrients, més cars. Així que s’ha de treballar perquè la població ingereixi nutrients i no, senzillament, calories.
Per a més informació sobre Marion Nestle aquí
__________________________________________________________
SESSIONS EPINUT 2011:
Beneficis i riscs per a la salut del consum d’alguns aliments mediterrànis
Aquest any 2011 s’organitzaran un total de 4 sessions per parlar dels riscos i beneficis per a la salut del consum d’alguns dels aliments més representatius de la Dieta Mediterrània (oli d’oliva, peix, vi, fruits secs).
I sessió EPINUT 2011: L’OLI D’OLIVA
Barcelona, 28 d’abril de 2011, de 13h a 15h, al Institut d’Estudis Catalans
Riscs
Dra. M Rafeques. Departament de Bromatologia de la Facultat de Farmàcia, Universitat de Barcelona.
Beneficis
Dra. Montse Fitó, de l’equip de la Maribel Covas de l’IMIM
II sessió EPINUT 2011: EL VI
Barcelona, 22 de setembre de 2011, de 16h a 18h, al Institut d’Estudis Catalans.
Vi, Alcohol i risc cardiovascular
Dr. Ramón Estruch. Servei de Medicina Interna del Hospital Clínic de Barcelona, Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona
Beneficis
Dra. Rosa Lamuela de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona
III sessió EPINUT 2011: EL PEIX
Barcelona, 07 d’octubre de 2011, de 13h a 15h, al Institut d’Estudis Catalans.
Nutrients del peix i beneficis per a la salut
Dr. Ramón Segura del Departament de Fisiologia II de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona
Riscos. Contaminants
Dr. Joan Maria Llobet, Universitat de Barcelona
Riscos. Paràsits.
Dra. Mercedes Gracenea, Universitat de Barcelona
__________________________________________________________
SESSIONS EPINUT 2010
14 de juliol de 2010.
Sala Pi i Sunyer de l’IEC.
Ingesta de ferro hemínic i risc de càncer gàstric a l’estudi EPIC.
Paula Jakszyn. Institut Català d’Oncologia.
La cohort EPIC és un estudi multicèntric Europeu que fet sobre més de 500.000 individus i en el que s’avalua la influència dels factors genètics ambientals i nutricionals sobre l’aparició de diversos tipus de càncer. Es presentaran els resultats en relació al consum de ferro hemo i el risc de càncer gàstric
21 de gener de 2010.
Sala Pi i Sunyer de l’IEC.
Avaluació de l’adecuació de la ingesta de micronutrients: aspectes metodològics.
Prof. Lluís Serra Majem.
Responsable de la RA1.1 Intake methods de la NoE Eurreca. FIN-PCB