GRUP D’ESTUDI D’ESTABILITAT, BIODISPONIBILITAT I EFECTES BIOLÒGICS DE COMPONENTS DELS ALIMENTS I AVALUACIÓ NUTRICIONAL – BIONUTEST

Universitat de València (València)

Director: Reyes Barberá Sáez
Adreça mail de contacte del grup de Recerca: reyes.barbera@uv.es
Telèfon de contacte: (+34) 963 54 49 56
Web del grup: http://bionutest.blogs.uv.es

Actualització fitxa tècnica del grup: juliol 2017

MEMBRES DEL GRUP INVESTIGADOR

Reyes Barberá Sáez; Catedrática de Universidad, Universitat de València. Facultat de Farmàcia

a/e: reyes.barbera@uv.es

María Jesús Lagarda Blanch; Catedrática de Universidad, Universitat de València. Facultat de Farmàcia

a/e: m.j.lagarda@uv.es

Amparo Alegría Torán; Profesora Titular de Universidad, Universitat de València. Facultat de Farmàcia

a/e: amparo.alegria@uv.es

Guadalupe García Llatas; Profesora Contratada Doctor; Universitat de València. Facultat de Farmàcia

a/e: guadalupe.garcia@uv.es

Antonio Cilla Tatay; Profesor Ayudante doctor; Universitat de València. Facultat de Farmàcia

a/e: antonio.cilla@uv.es

(Actualització de l’apartat: juliol/2017)

ACTIVITATS I CAPACITATS DEL GRUP DE RECERCA

El grup BIONUTEST és especialista en l’estudi de components d’ingredients alimentaris i aliments, incloent nutrients, així como altres components bioactius (carotenoides, tocoferols, vitamina C, esterols, àcids siàlics y polifenols).

Les seves principals línies de recerca inclouen:

A.- Caracterització, quantificació i estudis d’estabilitat de: Componentes de la fracció lipídica dels aliments i ingredients (àcids grassos i compostos volàtils) ; compostos de reacció de Maillard; fracció nitrogenada: (proteïnes, caseinofosfopéptids i aminoàcids); minerals d’interès nutricional; antioxidants i avaluació de la capacitat antioxidant.

B.- Avaluació de la biodisponibilitat: in vitro mitjançant l’aplicació de models de simulació gastrointestinal i captació i transport en sistemes combinats que incorporen cultius cel·lulars (Caco-2, HepG2); in vivo mitjançant la determinació de components i metabòlits dels aliments en fluids biològics i femta, procedents d’estudis d’intervenció en humans i experimentació animal.

C.- Avaluació d’efectes biològics mitjançant tècniques in vitro: citoprotecció i/o citotoxicitat, marcadors d’estrès oxidatiu, inflamació i apoptosis, utilitzant cultius cel·lulars.

D.- Assessorament i avaluació de la qualitat nutricional i funcional de formulacions, aliments, ingredients, dietes i/o menús e informació alimentària: etiquetat obligatori i nutricional, declaracions nutricionals i de propietats saludables.

L’activitat desenvolupada ha donat lloc a la participació de manera continuada des de 1985 en diversos projectes competitius, a nivell nacional (Plan nacional de I+D+I i Consolider) i autonòmic, i contractes amb empreses alimentàries. La publicació de més de 130 articles en revistes amb índex d’impacte situades en els primers quartils, així com a diversos capítols de llibre en editorials Internacionales de reconegut prestigi i una patent en relació a una composició amb efectes en la salut òssia i cardiovascular. El grup BIONUTEST forma part de las xarxes internacionals European Network on Oxysterols Research (ENOR), Acción FA 1005 COST (Infogest) y ENGIHR (European Network for Gastrointestinal Health Research)

LÍNIES DE RECERCA

Línia: Identificació, quantificació i estabilitat de components en aliments i ingredients alimentaris.
Investigador principal: Guadalupe García Llatas /  Mª Jesús Lagarda Blanch

Línia: Biodisponibilitat in vitro, ex vivo i in vivo de components dels aliments i ingredients alimentaris.
Investigador principal: Mª Jesús Lagarda Blanch / Reyes Barberá Sáez

Línia: Avaluació d’efectes biològics mitjançant tècniques in vitro, ex vivo e in vivo.
Investigador principal: Antonio Cilla Tatay / Amparo Alegría Torán

Línia: Valoració analítica i tècnica de formulacions, aliments i dietes.
Investigador principal: Amparo Alegría Torán / Reyes Barberá Sáez

MILLORS PUBLICACIONS DEL GRUP

Granado-Lorencio , Lagarda MJ, Garcia-López FJ. Sanchez-Siles L.,Blanco-Navarro I, Alegría A, Pérz-Sacristán B,García-Llatas G, Donoso-Navarro E., Silvestre-Mardomingo, RA.,Barberá R.
Effect of β-cryptoxanthin plus phytosterols on cardiovascular risk and bone turnover markers in post-menopausal women:A randomized crossover trial.
Nutr Metab Cardiovas Dis 2014, 24, 1090-1096.
PMID: 24909799

BACKGROUND AND AIM: Post-menopausal women are at higher risk of cardiovascular disease and bone demineralization. Phytosterols (PS) may be used for hypercholesterolemia in some groups and β-cryptoxanthin (β-Cx) displays a unique anabolic effect on bone. Our aim was to assess the changes in cardiovascular and bone turnover markers from the oral intake of β-Cx and PS in post-menopausal women.
METHODS AND RESULTS: A randomized, double-blind, crossover study with β-Cx (0.75 mg/day) and PS (1.5 g/day), single and combined, was performed in 38 postmenopausal women. Diet was supplemented with 1 × 250 mL milk-based fruit drink/day for 4 weeks with a wash-out period of 4-weeks in between. Serum β-Cx and PS were determined by UPLC and CG-FID respectively. Outcome variables included markers of bone turnover and cardiovascular risk. Biological effect was assessed by paired t test and generalized estimating equations analysis that included the previous treatment, the order of intervention and the interactions. The intake of beverages containing β-Cx and PS brought about a significant increase in serum levels of β-Cx, β-sitosterol and campesterol. Intervention caused changes in almost all the markers while the order, previous treatment and the interaction did not reach statistical significance. Only the intake of the beverage containing β-Cx plus PS brought about significant decreases in total cholesterol, c-HDL, c-LDL and bone turnover markers.
CONCLUSIONS: β-Cx improves the cholesterol-lowering effect of PS when supplied simultaneously and this combination may also be beneficial in reducing risk of osteoporosis.
CLINICAL TRIAL REGISTRY: ClinicalTrials.gov number NCT01074723.

González-Larena M, Garcia-Llatas G, Clemente G, Barberá R, Lagarda MJ.
Plant sterol oxides in functional beverages: Influence of matrix and storage.
Food Chem 2015, 173, 881-889.
PMID: 25466102

Abstract: Three plant sterol (PS)-enriched beverages, milk based fruit juice (MFJPS), fruit juice (FJPS) and milk beverage (MPS), were stored at 4, 24, or 37 °C and analysed at regular time intervals of 2 months until 6 months. PS stability was analysed from the production of phytosterol oxidation products (POPs). The β-sitosterol oxides (7α/7β-hydroxy, β/α-epoxy, triol, and 7-keto) and campesterol oxides (β/α-epoxy, and 7-keto) were detected in all beverages and at all storage times and temperatures. Total POP contents followed the order MPS≫FJPS>MFJPS. In general, the beverages showed low PS oxidation levels (<0.17%). Predictive models of POP content versus storage time were established. These models explain total POP content by over 75% and individual POP content by over 50%. We propose 7-ketositosterol and 7-ketocampesterol as PS oxidation markers during storage of beverages of this kind.

Álvarez-Sala A, García-Llatas, G, Cilla A, Barberá R, Sánchez-Siles LM, Lagarda MJ.
Impact of Lipid Components and Emulsifiers on Plant Sterols Bioaccessibility from Milk-based Fruit Beverages.
J Agric Food Chem 2016, 64, 5686-5691.
PMID: 27329567

Abstract: Sterol bioaccessibility (BA) of three plant sterol (PS)-enriched milk-based fruit beverages (MFb) with different fat contents (1.1-2.4%), lipid sources (animal or vegetable), and without or with emulsifiers (whey proteins enriched with milk fat globule membrane (MFGM) or soy lecithin) was evaluated after simulated gastrointestinal digestion. The BA of total PS followed the order 31.4% (MFbM containing milk fat and whey proteins enriched with MFGM) = 28.2% (MFbO containing extra virgin olive oil and soy lecithin) > 8.7% (MFb without fat addition). Total and individual PS content in the bioaccessible fractions followed the order MFbM > MFbO > MFb. Consequently, formulation with MFGM is proposed in beverages of this kind to ensure optimum bioavailability of PS. Our results suggest that the BA of PS is influenced by the type and quantity of fat and the emulsifier type involved.

Claumarchirant L, Sanchez-Siles LM, Matencio E, Alegría, A, Lagarda MJ.
Evaluation of sialic acid in infant feeding: contents and bioavailability.
J Agric Food Chem 2016, 64, 8333-8342.
PMID: 27750424

Abstract: Sialic acid (Sia) contents and bioaccessibility (BA) in human milk (HM) and infant formulas (IFs) were determined, and Sia intakes by infants between 0 and 6 months of age were evaluated. Total Sia contents in HM decreased during lactation from 136.14 to 24.47 mg/100 mL. The total Sia contents in IFs (13.15-25.78 mg/100 mL) were lower than in HM and were not related to the addition of ingredients acting as sources of Sia in their formulation. The Sia intakes derived from IF consumption were lower than in HM, and only one IF reached the intakes provided by HM from the age of 2 months. Despite the lower total Sia content in IFs, the BA of Sia in IFs (88.08-92.96%) was significantly greater than in mature HM (72.51%) and similar to that found in colostrum (96.43%). However, the Sia contents in the available soluble fraction of IFs did not reach those provided by HM.

López-García G. Cilla A, Barberá R. Alegría A.
Prottective effect of antioxidants contained in milk-based fruit beverages against sterol oxidation products.
J Funct Foods 2017, 30, 81-89.

INSTITUCIONS QUE RECONEIXEN AL GRUP DE RECERCA

Generalitat Valenciana. Grup de recerca reconegut (GR00-10 UV)
Universitat de València. Registre grups de recerca
VLC / Campus de excel·lència internacional. Microcluster: Qualitat, seguretat i funcionalitat d’aliments.