
GRUP DE RECERCA ANTIOXIDANTS NATURALS: POLIFENOLS
Universitat de Barcelona (Barcelona)
Director: Rosa Maria Lamuela-Raventós
a/e: lamuela@ub.edu
Telèfon de contacte: (+34) 934 03 48 43
Web: http://www.polyphenolresearch.com/
Actualització fitxa tècnica del grup: OCTUBRE DE 2025
MEMBRES DEL GRUP INVESTIGADOR
Rosa María Lamuela Raventós, Director
Catedràtica d’Universitat
Universitat de Barcelona
a/e: lamuela@ub.edu
Anna Vallverdú Queralt
Professora agregada
Universitat de Barcelona
a/e: avallverdu@ub.edu
Maria Pérez Bosch
Catedràtica d’Universitat
Universitat de Barcelona
a/e: mariaperez@ub.edu
Carolina Donat Vargas
Investigadora Ramón y Cajal
Universitat de Barcelona
a/e: carolina.donat@ub.edu
Marina Corrado
Investigadora postdoctoral Marie Skłodowska-Curie Actions
Universitat de Barcelona
a/e: marinacorrado@ub.edu
Patricia Soledad Gómez Carrasco
Investigadora postdoctoral
Universitat de Barcelona
a/e: patriciaramirez@ub.edu
Simeón Ruiz Martí
Tècnic
Universitat de Barcelona
a/e: simeonruiz@ub.edu
Ricardo López Solís
Universitat de Barcelona
a/e: ricardo.lopez@ub.edu
Mohamed Mohamed Abuhabib
Investigador predoctoral FI-SDUR
Universitat de Barcelona
a/e: mabuhaab8@alumnes.ub.edu
Rocío Gutierrez Romero
Investigadora predoctoral
Universitat de Barcelona
a/e: rogutierrez@ub.edu
Polina Galkina
Investigadora predoctoral FI
Universitat de Barcelona
a/e: polinagalkina@ub.edu
Clara Abarca Rivas
Investigadora predoctoral FPU
Universitat de Barcelona
a/e: claraabarca@ub.edu
Eulàlia Gutiérrez Alcalde
Investigadora predoctoral
Universitat de Barcelona
a/e: laligutierrez@ub.edu
Francesc Miquel Campins Machado
Investigador predoctoral FPU
Fundació Bosch i Gimpera
a/e: francesc.campins@ub.edu
Marta Titos Zamora
Investigadora predoctoral Joan Oró FI
Universitat de Barcelona
a/e: martatitos@ub.edu
Nancy Donají Sánchez García
Investigador predoctoral SENACYT
Universitat de Barcelona
a/e: nsanchga101@ub.edu
ACTUALITZACIÓ GRUP INVESTIGADOR: OCTUBRE DE 2025
ACTIVITATS I CAPACITATS DEL GRUP DE RECERCA
El grup Antioxidants Naturals treballa en projectes relacionats amb la recerca de compostos bioactius dels aliments i la seva activitat biològica en éssers humans.
Estudis de compostos bioactius:
Estudiar la composició d’una àmplia gama d’aliments i determinar com els nivells i efectes dels compostos fenòlics son afectats per factors intrínsecs, com la genètica, i per factors extrínsecs, particularment la cultura, la tecnologia, el processament i emmagatzemament d’aliments.
Avaluar els factors que afecten la biodisponibilitat dels compostos, com la permeabilitat del compost en lloc de l’absorció, el metabolisme que pateixen a nivell intestinal i hepàtic i la microbiota intestinal entre d’altres, fent un ús combinat de dues tècniques cromatogràfiques LC-ESI-LTQ-Orbitrap i HPLC-ESI-MS/MS per la identificació i cuantificació de metabòlits, respectivament.
Efecte del cuinat:
Estudiar l’efecte del cuinat sobre la composició nutricional, els compostos bioactius i la qualitat sensorial dels aliments, promovent l’ús d’oli d’oliva verge extra.
Avaluar els ingredients del sofregit de tomàquet i l’efecte sinèrgic dels mateixos per determinar el seu possible efecte protector davant l’oxidació dels compostos fenòlics i determinar si els ingredients contribueixen a extreure els compostos bioactius del tomàquet afavorint l’absorció.
Estudis nutricionals de compostos bioactius: assajos clínics i estudis epidemiològics
Optimitzar mètodes d’avaluació de biomarcadors nutricionals, en diferents mostres biològiques, per conèixer de forma més precisa la ingesta alimentària d’aliments, nutrients, no nutrients i/o patrons dietètics. Un dels principals anàlisis que realitzem és identificar i/o quantificar polifenols en orina com biomarcador de ingesta de fruites i/o verdures.
Avaluar l’efecte de la dieta mediterrània enriquida amb aliments rics en compostos fenòlics sobre la modulació dels factors de risc de la diabetis mellitus tipus 2.
Avaluar l’efecte que tenen els components bioactius de la dieta mediterrània, com polifenols, carotenoides i/o vitamines, en la prevenció i reducció de malalties cardiovasculars, a través d’estudis de cohort. També, estudiar el consum d’aliments en diferents presentacions (frescos i elaborats), i la influència que tenen sobre els valors de pressió arterial.
Desenvolupar mètodes d’identificació i/o quantificació de metabòlits de la microbiota i observar l’efecte que tenen sobre indicadors de salut cardiovascular en diferents poblacions.
Dissenyar, implementar i avaluar estudis epidemiològics en nutrició; oferint així les eines necessàries per realitzar intervencions de prevenció i promoció de la salut amb més eficàcia. Les principals activitats que realitzem són evaluació de la ingesta dietètica i hàbits alimentaris, mesures antropomètriques, anàlisi bioquímics, recol·lecció i/o anàlisi de mostres biològiques.
LÍNIES DE RECERCA
Línia de recerca: Anàlisi de polifenols en aliments (tomàquet, oli d’oliva, vins, cacau, cervesa…)
Investigador principal: Rosa María Lamuela Raventós
Co-investigador: Anna Vallverdú Queralt
Línia de recerca: Estudis Clínics i epidemiològics.
Investigador principal: Rosa María Lamuela Raventós
Co-investigador: Carolina Donat Vargas
Línia de recerca: Anàlisi de polifenols de raïm, vins i tomàquet en restes arqueològiques
Investigador principal: Rosa María Lamuela Raventós
Línia de recerca: Factors que modifiquen la presència dels components bioactius i la seva efectivitat.
Investigador principal: Rosa María Lamuela Raventós
Co-investigador: Maria Pérez Bosch
Línia de recerca: Factors que modifiquen la presència dels components bioactius i la seva efectivitat.
Investigador principal: Rosa María Lamuela Raventós
MILLORS PUBLICACIONS DEL GRUP
Corrado M, Pérez M, Vallverdú-Queralt A, Lamuela-Raventós RM.
Glycaemic impact of tomato bioactive compounds: mechanisms, clinical evidence, and future directions.
Crit Rev Food Sci Nutr. 2025 Mar 10:1-23. doi: 10.1080/10408398.2025.2474177. Epub ahead of print.
PMID: 40062865.
Murcia-Lesmes D, Domínguez-López I, Laveriano-Santos EP, Tresserra-Rimbau A, Castro-Barquero S, Estruch R, Vazquez-Ruiz Z, Ruiz-Canela M, Razquin C, Corella D, Sorli JV, Salas-Salvadó J, Pérez-Vega KA, Gómez-Gracia E, Lapetra J, Arós F, Fiol M, Serra-Majem L, Pinto X, Ros E, Lamuela-Raventós RM.
Association between tomato consumption and blood pressure in an older population at high cardiovascular risk: observational analysis of PREDIMED trial.
Eur J Prev Cardiol. 2024 Jun 3;31(8):922-934. doi: 10.1093/eurjpc/zwad363.
PMID: 38001046.
Domínguez-López I, Kovatcheva M, Casas R, Toledo E, Fitó M, Ros E, Estruch R, Serrano M, Lamuela-Raventós RM.
Higher circulating vitamin B12 is associated with lower levels of inflammatory markers in individuals at high cardiovascular risk and in naturally aged mice.
J Sci Food Agric. 2024 Jan 30;104(2):875-882. doi: 10.1002/jsfa.12976. Epub 2023 Sep 19.
PMID: 37690097.
Domínguez-López I, Lozano-Castellón J, Vallverdú-Queralt A, Jáuregui O, Martínez-González MÁ, Hu FB, Fitó M, Ros E, Estruch R, Lamuela-Raventós RM.
Urinary metabolomics of phenolic compounds reveals biomarkers of type-2 diabetes within the PREDIMED trial.
Biomed Pharmacother. 2023 Jun;162:114703. doi: 10.1016/j.biopha.2023.114703. Epub 2023 Apr 14.
PMID: 37062219.
López-Yerena A, Grases-Pintó B, Zhan-Dai S, Pérez-Cano FJ, Lamuela-Raventos RM, Rodríguez-Lagunas MJ, Vallverdú-Queralt A.
Nutrition during pregnancy and lactation: New evidence for the vertical transmission of extra virgin olive oil phenolic compounds in rats.
Food Chem. 2022 Oct 15;391:133211. doi: 10.1016/j.foodchem.2022.133211. Epub 2022 May 13.
PMID: 35598388.
INSTITUCIONS QUE RECONEIXEN AL GRUP DE RECERCA
Generalitat de Catalunya (2021 SGR 00334)
CIBEROBN (Centro de Investigación Biomédica en Red, Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición)
