BIOACTIVITAT MOLECULAR DELS ALIMENTS (MOBIOFOOD)

Facultat de Química. Universitat Rovira i Virgili (URV)

Director: Montserrat Pinent Armengol
Adreça mail de contacte del grup de Recerca: mobiofood@urv.cat
Telèfon de contacte: +34  977 559566

Web del grup: http://www.bioactivity-food.recerca.urv.cat

Actualització fitxa tècnica del grup: octubre de 2025

MEMBRES DEL GRUP INVESTIGADOR

Montserrat Pinent Armengol, Director del Grup
Catedràtica, Serra Húnter
Universitat Rovira i Virgili
a/e: montserrat.pinent@urv.cat

Maria Teresa Blay i Olivé
Professora Titular
Universitat Rovira i Virgili
a/e: mteresa.blay@urv.cat

Anna Ardévol Grau
Catedràtica d’Universitat
Universitat Rovira i Virgili
a/e: anna.ardevol@urv.cat

Ximena Terra Barbadora
Professor Lector Serra Húnter
Universitat Rovira i Virgili
a/e: ximena.terra@urv.cat

Raúl Beltrán Debón
Titular d’Universitat
Universitat Rovira i Virgili
a/e: raul.beltran@urv.cat

Esther Rodríguez Gallego
Titular d’universitat
Universitat Rovira i Virgili
a/e: esther.rodriguez@urv.cat

Niurka Llópiz
Tècnica de laboratori
Universitat Rovira i Virgili
a/e: niurkadariela.llopiz@urv.cat

Alba Miguéns Gómez
Investigadora postdoctoral
Universitat Rovira i Virgili
a/e: alba.miguens@urv.cat

Zacharia Ng’ang’a
Becari predcotoral
Universitat Rovira i Virgili
a/e: zacharia.nganga@urv.cat

Adrià Vilalta Vildegain
Becari predcotoral
Universitat Rovira i Virgili
a/e: adria.vilalta@urv.cat

Maria Descamps
Becari predcotoral
Universitat Rovira i Virgili
a/e: maria.descamps@urv.cat

Oria Soler
Becari predcotoral
Universitat Rovira i Virgili
a/e: oria.soler@urv.cat

Mònica Lores
Becari predcotoral
Universitat Rovira i Virgili
a/e:  monica.lores@urv.cat

Muzahir Hussain
Becari predcotoral
Universitat Rovira i Virgili
a/e: muzahir.hussain@urv.cat

Cèlia Uroz
Becari predcotoral
Universitat Rovira i Virgili
a/e: celia.uroz@urv.cat

Marc Beltrán
Becari predcotoral
Universitat Rovira i Virgili
a/e: marc.beltran@urv.cat

Axel Baumann
Becari predcotoral
Universitat Rovira i Virgili
a/e: axelyain.baumann@urv.cat

Actualització del Grup Investigador: octubre de 2025

ACTIVITATS I CAPACITATS DEL GRUP DE RECERCA

L’objectiu del grup de recerca és estudiar la bioactivitat molecular dels aliments a nivell de tracte gastrointestinal, és a dir, avaluar com diferents components de la nostra dieta poden afectar de manera adversa o beneficiosa el nostre intestí, i com aquesta interacció pot influenciar la salut de la resta de l’organisme.
Actualment estem centrats en l’estudi de la interacció de components de la dieta amb el sistema enteroendocrí, la capacitat d’aquest compostos de modificar la integritat de la barrera intestinal i el seu efecte immunomudoluador, així com l’estudi d’alteracions de la microbiota intestinal provocades per certs aliments, i finalment l’anàlisi dels efectes epigenètics de diferents compostos bioactius en situacions d’estrès metabòlic com són l’obesitat i/o l’envelliment.

Dins dels components que estudiem, podem ressaltar els compostos fenòlics i altres agonistes dels receptors del gust amarg, les fonts de proteïna alternativa com fonts vegetals o insectes, així com els microplàstics que es poden trobar en la dieta.

LÍNIES DE RECERCA

Línia de Recerca: Modulació dels receptors del gust amb components naturals dels aliments per a un envelliment saludable.
Investigador(s)  principal(s): Anna Ardévol Grau / Ximena Terra

Línia de Recerca: Efectes dels microplásticsde la dieta en l’intestí.
Investigador(s)  principal(s): Raúl Beltrán

Línia de Recerca: Efectes sobre la salut de productes proteics derivats del tramús.
Investigador(s)  principal(s): Montserrat Pinent / Rosa Jorba

Línia de Recerca: Bioactivitat intestinal de una font de proteïna de major sostenibilitat mediambiental: l’insecte Alphitobius diaperinus
Investigador(s)  principal(s): Montserrat Pinent / Esther Rodríguez-Gallego

MILLORS PUBLICACIONS DEL GRUP

Sierra-Cruz M, Vilalta A, Miguéns-Gómez A, Park H, Rodríguez-Gallego E, Blay MT, Ardévol A, Pinent M, Behmoaras J, Beltrán-Debón R, Terra X.
Grape Seed Proanthocyanidins: A Potential Microbiome-Targeted Intervention for Healthy Aging in Rats.
Mol Nutr Food Res. 2025 Sep;69(18):e70150.
doi:10.1002/mnfr.70150.
PMID: 40534245

Jalševac F, Segú H, Balaguer F, Ocaña T, Moreira R, Abad-Jordà L, Gràcia-Sancho J, Fernández-Iglesias A, Andres-Lacueva C, Martínez-Huélamo M, Beltran-Debon R, Rodríguez-Gallego E, Terra X, Ardévol A, Pinent M.
TAS2R5 and TAS2R38 are bitter taste receptors whose colonic expressions could play important roles in age-associated processes.
J Nutr Biochem. 2025 Jun;140:109872.
doi: 10.1016/j.jnutbio.2025.109872.
PMID: 39986633.

Jalševac F, Descamps-Solà M, Grau-Bové C, Segú H, Auguet T, Avilés-Jurado FX, Balaguer F, Jorba R, Beltrán-Debón R, Blay MT, Terra Barbadora X, Pinent M, Ardévol A.
Profiling bitter taste receptors (TAS2R) along the gastrointestinal tract and their influence on enterohormone secretion. Gender- and age-related  effects in the colon.
Front Endocrinol (Lausanne). 2024 Oct 17;15:1436580.
doi:10.3389/fendo.2024.1436580.
PMID: 39512758

Segú H, Jalševac F, Lores M, Beltrán-Debón R, Terra X, Pinent M, Ardévol A, Rodríguez-Gallego E, Blay MT.
Intestinal Taste Receptor Expression and Its Implications for Health: An Integrative Analysis in Female Rats after Chronic Insect Supplementation.
J Agric Food Chem. 2024 Jun 10;72(24):13929–42.
doi: 10.1021/acs.jafc.4c02408.
PMID: 38857423

Segú H, Jalševac F, Sierra-Cruz M, Feliu F, Movassat J, Rodríguez-Gallego E, Terra X, Pinent M, Ardévol A, Blay MT.
Assessing the impact of insect protein sources on intestinal health and disease: insights from human ex vivo and rat in vivo models.
Food Funct. 2024 Apr 22;15(8):4552-4563.
doi: 10.1039/d4fo00381k.
PMID: 38584501

INSTITUCIONS QUE RECONEIXEN AL GRUP DE RECERCA

Universitat Rovira i Virgili (URV)

Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV)

Grup de Recerca Consolidat (2021 SGR 00201), AGAUR, Geneneralitat de Catalunya

International Platform of Insects for Food and Feed (IPIFF)